KADINLAR İÇİN SAĞLIK SEMİNERİ
Maltepe Belediyesi, kadınlara yönelik serviks (rahim ağzı) kanseri ve genel onkolojik bilgilendirme içeren bir sağlık semineri düzenledi.

Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminerde Uzman Doktor Sinemis Çelik, Türkiye’de yılda yaklaşık 163 bin 500 yeni kanser vakası teşhis edildiğini ve günde yaklaşık 450 kişinin kanser teşhisi aldığını belirtti. Çelik, henüz belirti vermeyen kanserlere erken evrede tanı koymanın temel hedef olması gerektiğini vurguladı. Şikayeti olmayan kişilere tarama ve erken tanı testlerinin uygulanmasının önemine dikkat çekti. Çelik, meme kanserinin kadınlarda en sık görülen ve ikinci sırada ölüme neden olan kanser türü olduğunu belirtti. Sekiz kadından birinin hayatının bir döneminde meme kanseri tanısı alacağını ifade eden Çelik, kendi kendine ve doktor tarafından yapılan meme muayenesinin ve mamografinin önemine değindi.
SİGARADAN UZAK DURUN
Akciğer kanserinin dünyada en sık görülen kanser türü olduğunu belirten Çelik, vakaların büyük çoğunluğunun sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımına bağlı olduğunu söyledi. Sigara ve tütün ürünlerinden kaçınmanın önemine vurgu yaptı.
SMEEAR TESTİNİ İHMAL ETMEYİN
Operatör Doktor Işıl Şafak Yıldırım, serviks kanserinin belirtilerinin genellikle ileri aşamalarda ortaya çıktığını ve bu kanser türünün önlenebilir olduğunu belirtti. Yıldırım, serviks kanserinden korunmanın aşılama ve tarama işlemleri ile mümkün olduğunu, 21 yaş üzeri cinsel aktif kadınların yıllık smear testi yapmasının önerildiğini söyledi. Ayrıca, üç yılda bir HPV DNA testi veya beş yılda bir HPV DNA ve smear testi yaptırarak serviks kanserine karşı yüksek bir koruma sağlanabileceğini ekledi.