Uğur Mumcu Maltepe’de anıldı
Maltepe Belediyesi, bombalı saldırı sonucu hayatını kaybeden gazeteci-yazar Uğur Mumcu’yu 32. ölüm yıl dönümünde Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlediği söyleşiyle andı.

Maltepe Belediyesi tarafından düzenlenen söyleşiye, Mumcu’nun yakın arkadaşları gazeteci-yazar ve siyasetçi Altan Öymen ile gazeteci-yazar İpek Özbey katıldı. Etkinlikte Maltepe Belediye Başkanı Esin Köymen ve CHP Maltepe İlçe Başkanı Kenan Otlu da yer aldı. İpek Özbey’in moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide, Altan Öymen, Uğur Mumcu’nun hayatını, siyasal geçmişini ve gazeteciliğe olan tutkusunu anlattı. Mumcu ile nasıl tanıştıklarını anlatan Öymen, dönemin sosyal ve siyasal atmosferi hakkında bilgi verdi. 1932 doğumlu olan Öymen, 1942 doğumlu olan Mumcu ile tanıştıkları dönemi şu şekilde aktardı: “Ben gazeteciliğe daha önce başladım, Uğur ise 1960’ların başlarında, askeri yönetimin ve demokratikleşme sürecinin ortasında gazeteciliğe adım attı. O dönemde Türkiye’nin siyasal yapısı çok değişiyordu.”
Söyleşinin ilerleyen kısmında, Uğur Mumcu’nun neden öldürüldüğü sorusu gündeme geldi. Altan Öymen, Mumcu’nun sadece bir gazeteci olarak değil, aynı zamanda Türkiye’deki pek çok olumsuz duruma karşı çıkan cesur bir isim olarak tanındığını belirtti. “Mumcu, Türkiye’deki kötü giden her şeye karşı durdu. Tarikatlar, cemaatler ve yolsuzluklarla ilgili birçok yazı yazdı. Bu yüzden öldürüldü” diyen Öymen, Mumcu’nun ölümünün hala çözülmeyen bir gizem olarak kaldığını vurguladı.
MUMCU’NUN ÖLÜMÜ BENİM İÇİN YIKIMDI
Altan Öymen, Uğur Mumcu’nun ölüm haberini yurtdışında aldığını ve cenazeye yetiştiğini söyleyerek, bu kaybın kendisi için çok büyük bir yıkım olduğunu ifade etti. Öymen, “Mumcu çok çalışkan bir insandı. Çalışmalarını hep titizlikle yapar, haksızlığa asla göz yummazdı. Onun gibi gazeteciler, demokrasinin en önemli taşlarını oluştururlar” dedi. Ayrıca, 12 Eylül öncesi dönemde, Mumcu ile birlikte yaptıkları gazetecilik çalışmalarına dair anılarını da paylaştı. Söyleşi, Altan Öymen’in “Yarınlardan umutluyum” şeklindeki mesajıyla son buldu. Öymen, demokratik değerlere sahip çıkan gazetecilerin hala önemli bir yer tuttuğunu belirterek, Türkiye'deki hukuk dışı gelişmeleri eleştirdi. Yine de, umutlu olduğunu ve yarının daha iyi olacağına inandığını söyledi.